Foglalás
Bezár

Helikon Kastélymúzeum

Vissza a múltba? A főúri életforma rejtelmeibe betekintést nyerhet az állandó kiállítások keretin belül.

Helikon könyvtár, vadászati- hintó- és modellvasút kiállítás valamint pálmaház és madárpark fogadja a kirándulót.

A Kastély több mint húsz termét magába foglaló enteriőrkiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát tárják a látogatók elé. A Festetics család által 1745 és 1887 között több építési periódusban emelt kastély épületének és egykori berendezési tárgyainak bemutatása azért lehetséges, mert a többi magyar kastélyhoz viszonyítva mindezek nagymértékben eredeti formájukban maradtak fenn.

Festetics család Magyarország egyik legjelentősebb főúri (grófi, majd hercegi) családja volt két évszázadon át. Keszthelyi kastélyuk berendezését igényesen, nagy körültekintéssel választották ki. A kastélyban élő első két nemzedék – Festetics Kristóf és Festetics III. Pál – barokk, illetve rokokó tárgyakkal rendezte be az 1745 és 1750 között felépült barokk kastélyt. Ebből az időből származnak a gyűjtemény legrégebbi bútorai és festményei. A kastély 1792 és 1804 közti, Festetics I. György nevéhez fűződő átépítésének, bővítésének időszakát őrzik a gyűjtemény klasszicista és empire stílusú bútorai és dísztárgyai.

A kastély mai formáját a Festetics II. Tasziló ideje alatti átalakítás során nyerte el 1883 és 1887 között. A mai műtárgygyűjtemény jelentős része Taszilóhoz és feleségéhez, Lady Mary Hamilton skót hercegnőhöz kötődik. A kastély építészeti és belsőépítészeti átalakítása mellett a berendezési tárgyak köre is megváltozott, illetve kibővült ekkor. Egyrészt a belsőépítészeti munkákat végző Portois & Fix cég a meglévő bútorok restaurálása mellett számos új berendezési tárgyat gyártott a kastély számára, amelyek ma ugyancsak a gyűjtemény részét képezik.

Másrészt Mary Hamilton a hagyomány szerint egy vonatrakomány berendezési tárggyal érkezett a házasságba és Keszthelyre, amelyek erőteljesen meghatározták a kastély enteriőrjeit. Főként francia, rokokó és klasszicista, illetve angol klasszicista bútorokat hozott magával, amelyeket egyrészt apai nagyanyjától, Susan Beckfordtól, a híres angol műgyűjtő, William Thomas Beckford lányától örökölhetett; másrészt anyai nagyanyja, Napóleon fogadott lánya, Stéphanie de Beauharnais révén kerülhettek birtokába. A bútorok mellett Mary családjának portréi: a Hamilton és a Badeni család tagjait ábrázoló festmények és szobrok is a kastély termeit díszítették és díszítik ma is. Tasziló és Mary számos további képzőművészeti alkotással gyarapították kastélyukat, így saját portréik vagy a család lovait bemutató festmények is gazdagítják a gyűjteményt.

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!